PAUPERPARADIJS

 

***Vroeger, zei hij, was je als arbeider linkse communist. Het pauper-paradijs zou verlichting brengen aan alle onderdrukten, alle slachtoffers van de erfgenamen van de feodalen en, in het zuiden des lands, de clerus. Amper in staat fatsoenlijk te leven, gingen de meesten dan ook vroeg dood. Iets leren was nauwelijks noodzakelijk, gewerkt moest er worden. Sterker nog, ze mochten eens slim worden en doorkrijgen hoe de vork in de steel zat.

 

***Gelukkig, zei hij, is dat soort communisme voorbij. Zo bar en boos als het vroeger was, is het niet meer en het huidige communisme is verworden tot een oligarchie, de macht in handen van een kleine, selecte groep. Op het randje van een dictatuur, zeg maar. Poetin is een uitstekend voorbeeld, ja. En het volk werd socialist, een verzwakte vorm van het vroegere communisme.

 

***Nog niet zo lang geleden, beweerde hij, was je als arbeider links. De macht aan het volk was de leus. Gelukkig - ja, inderdaad, gelukkig - is dat niet doorgegaan. Voor machtsuitoefening moet je natuurlijk wel beschikken over een wat hoger dan gemiddeld kennisniveau, iets wat je bij de laagste klasse nauwelijks aantreft. Op volksscholen worden de slimste leerlingetjes tegenwoordig nog steeds hardvochtig gepest door de dompies van de klas. Tot tragische omstandigheden aan toe. Het zijn natuurlijk niet voor niets de dompies...

 

***Ook nog niet zo heel lang geleden, zei hij, vonden de bevoordeelde machthebbers de democratie uit. Een slimme wortel voor de neus van de ezel bleek dat te zijn, want democratie is vooral erg handig voor de bevoorrechte klasse. Iedereen met een beetje geld of aandelen stemt dan op jou om het bezit veilig te blijven stellen. Verdeel en heers is dan het handige motto. Maar het gemor van het gepeupel begon toch wat dreigende vormen aan te nemen, dus hup: ook de vrouwen kiesrecht. Dat hielp even.

 

***Tegenwoordig, zegt hij, is het dus zo dat de bezittende klasse weer aan de macht is (aristocratie), het volk zich als vanouds laat verdelen en het kapitaal zich, eens te meer, niet aan de zwaartekracht houdt. Het stroomt weer als vanouds naar boven. Waar de erfgenamen van de feodalen en de clerus zich verzameld hebben en het gegraai geen weerga kent.

 

***Niet verder vertellen, fluisterde hij, die graaiende kapitalisten zijn dolblij met de overwinning van pakweg 52.000 boeren (2021)(nog geen tiende stem op provinciaal niveau) want die boerenopstand zal snel weer geheel instorten als blijkt dat het niet voor niets boeren zijn. Met maar één belang: de boeren. Dus in plaats van communisme strontisme. De burger kan hem immers eigenlijk gestolen worden zolang hij met zijn poten in de vette klei staat. En terecht hoor, want die vroeger zo aardige en linkse PvdA-burgers zijn nu opeens - door die verdeel-en-heers tactiek van hufterig-rechts - verworden tot populistisch-rechts onderbuikgeteisem wat met geheven rechterarm aan de kant van de weg staat. Houzee!

 

***Links is tegenwoordig, zo zei hij, de kant van de gestudeerden, het intellectualisme, de boekenlezers, de kunstenaars, de poëten, de dromers en de zwevers: U weet wel, diegenen die vroeger zo gepest werden in de klas. Hun wraak zal liefdevol zijn, zij laten de wereld weer achter zoals zij bedoeld was, schoon en zuiver, rechtvaardig en vooral: een stuk leger. Helaas is dat voorlopig nog een utopie. Maar wat niet is, kan komen, daarom zijn zij vooral: idealisten. Het is niet voor niets dat rechtse premiers niet voor de boeren maar voor deze idealisten doodsbenauwd zijn en ze de eretitel Linkse Wolk meegeven.

 

 

INGEHAALD

 

Het voortdurend onthouden van informatie naar je achterban, en vooral niets vertellen aan andermans achterban (de grote hobby van de Farizeeërs van het CDA en de middeleeuwse debieltjes van de CU, om van het GPV maar te zwijgen) is door de zwijgzaamheid van het op feodale gronden gebaseerde kapitalisme van VVD en D66 razendsnel ingehaald door het door hen zelf ontwikkelde www.bedrog.nl. Jawel, het wereldwijde internet, bedoel ik. Want eindelijk, nu zelfs tot in de diepste rimboe mensen kunnen ontdekken wat er over de gehele wereld eigenlijk plaatsvindt, vallen vele mensen de schellen van de ogen. Het enorme egoïsme van de gemankeerde mens, vroeger wrede baas door laster, intimidatie en geweld, wordt ineens helder en zichtbaar voor iedereen blootgegeven. De miljarden verdienende asocialen blijken opeens je buren te zijn en foute regeringen vallen wereldwijd door opstandige armen, die eindelijk doorkrijgen hoe ze al eeuwenlang domweg zijn verneukt. Kerken en religies staan te wankelen op hun grondvesten nu overal gelovigen doorkrijgen dat goden niet bestaan, en de aan hen beloofde hemel slechts een vage belofte was, gegrondvest op biologisch heel gerechtvaardigde doodsangst. Die normaal gesproken er voor moet zorgen dat je in tijden van angst de juiste beslissingen om te overleven neemt. Om kort te gaan, Rutte heeft zijn eigen Wilders en Baudet gecreëerd. En daarom verbergen de complottheorieën van idioten als Engels c.s. en de waanzinnige protesten van de anti-vaccers toch een waarheid. Niet hun theorieën, uiteraard, maar het feit dat we (de achterban) meer dan genoeg hebben van het gelieg en gedraai van rechtse machthebbers. Die zo langzamerhand geen weg meer weten met de achterliggende waarheden. En als iemand uit hun gelederen er “per ongeluk” achter komt hoe iets echt in elkaar steekt, is er altijd nog een "functie elders". Hè, Pieter! Dus beklaag je niet over bedreigingen door infantiele figuren, maar begin eindelijk eens met het ècht vertellen wat er aan de hand is, met het ècht duidelijk maken van achterliggende redenen voor uw schandalig gedrag. Dat dat tot gevolg heeft dat de politieke wereld dan volledig op zijn grondvesten staat te schudden - hetgeen nu met de laatste verkiezingen is gebeurd - dat moeten we dan maar voor lief nemen. De wereld heeft genoeg van de Rutte's, de Poetins, de Trumpen etc. etc. maar ook van de volkomen irreële-jachtenvarende en vakantie-vliegende vorstenhuizen die op de macht van het feodale zwaard zijn gegrondvest. En dan hebben we het nog niet eens over de agressieve boeren die met hun trekkers gemeentehuisdeuren inrammen. Ook al niet zo'n fraaie manier om je standpunt over te brengen.

Karma betekent dat u altijd terugkrijgt wat u gezaaid hebt, vroeger of later. Of dat nu via dit stukje gaat of via wrede protesten door zwakzinnigen. Omdat het gelijktijdig met uw al dan niet foute beslissing is geboren. Dus wees gewaarschuwd, Gaia vergeet nooit iets.

 

 

MOOI

 

Jongens tekenen meisjes. Omdat zij die mooi vinden. En meisjes tekenen meisjes. Omdat zij graag net zo mooi willen worden. Bloedmooi! Maar wat is daar nou eigenlijk mooi aan. Dat is de grote vraag. Nog even afgezien hoeveel geld er verdiend wordt aan en met mooie meisjes. En nauwelijks aan mooie mannen. Mooie meisjes op het strand, mooie meisjes bevallig geleund tegen een bolide, mooie meisjes met lekkers in de hand, ja zelfs mooie meisjes met stofzuigers of andere huishoudelijke artikelen. Maar geen mannen.

Mannen zijn dan ook niet mooi. Behalve voor sommige andere mannen. En daar ligt de sleutel voor het raadsel. We vinden iets mooi omdat wij het hebben willen. Begeren, dat is daar een veel beter woord voor. Er is nu eenmaal ook een zeker percentage mannen die andere mannen mooi vinden. Lees alweer: begeren. Want onze seksuele maatstaven (daar heb ik het natuurlijk over) zijn verhuisd. Van het kruis naar het hoofd. En het hoofd heeft bedacht dat liefde in het hart zit, wat natuurlijk grote flauwekul is. Je hart is een bloedpomp. Niet bloedmooi.

Liefde zit echt alleen maar in je hormonen en genitaliën. Als die hormonaal geactiveerd worden, moet dat hart nu eenmaal wat harder pompen. Penissen moeten gevuld, schaamlippen gezwollen om hun taak te vervullen. En dat voel je, als mens. Dat kloppen van het hart. Popjongens - soms ook meiden - zingen daar wel es over. Daar ligt de kiem van het misverstand. Je kunt nu eenmaal mooiere gedichten schrijven over het hart dan over je geslachtsdelen. Welke liederen je dan weer massaal aan de man kunt brengen. Wat massaal veel geld oplevert. In tegenstelling tot verzen over genitaliën, die worden al gauw wat vunzig van aard. Welke trouwens misschien dan niet massaal, maar toch ook wel veelvuldig worden verkocht, dat dan wel weer. Maar aan heel andere mensen.

Terug naar de hormonen; het activeren daarvan, dat is natuurlijk de grote truuk van ons aller grote baas: het Leven. Dat zichzelf moet reproduceren teneinde niet uit te sterven. Ene Darwin heeft daar veelvuldig over geschreven.

Hoe het leven zelf is ontstaan, ach, daar valt niet zoveel zinnigs over te zeggen. Dat er van al die quadriljarden (een getal met 27 nullen) celbotsingen er misschien eentje was die per ongeluk tot een celdeling heeft geleid, we kunnen het niet eens bevatten. Alleen maar veronderstellen met een grote kans op waarschijnlijkheid. En dat U na pakweg 3.5 miljard Aardse jaren ontwikkeling dit geschreven stukje kunt lezen, dat is al een wondertje dat zijn weerga niet kent. Daar hebben de niet zo slimme mensen dan maar goden voor uitgevonden. Dan hoefde je er tenminste je eigen hoofd niet over te breken. De wel-slimmen werden wetenschapper of kunstenaar. Als ze tenminste niet voortijdig op het schavot of op de brandstapel eindigden, toegejuicht door de niet zo slimmen. Die er geen been in zagen iemand anders’ hoofd te breken in plaats van hun eigen. Want, dat kunnen we tot op de dag van vandaag nog zien, de “bully’s” zijn natuurlijk wel de “dompies” die boos zijn omdat die anderen zo slim zijn. En die “dompies” zijn niet zo dom dan dat ze dat heus wel door hebben. Er wordt wat afgetreiterd op middelbare scholen.

Naar mooi, opnieuw. Want daar ging het over.

Mooi is dus de maatstaf voor vermenigvuldiging. En dat zie je dan ook in de praktijk. Als veel mensen iets mooi vinden dan gaan sommigen daar natuurlijk veel van maken. En voor veel geld verkopen. Zo zijn middenstanders en VVD'ers ontstaan.

En dat is dus waarom diezelfde vele mensen er ook niets van snappen. Want mooi is begeerte, schoonheid is intellect. Welke laatste je nodig hebt om te kunnen sublimeren. Wat je dan weer nodig hebt om die schoonheid te creëren. En daarom is mooi dus eigenlijk lelijk, en schoonheid eeuwig. Nou ja, 3.500.000.000 jaren oud.

 

 

DE PENSIOENLEUGEN

 

U wist het misschien al wel, toch herhaal ik het nog maar es een keertje. Uw leven wordt niet gemeten in jaren, maar in hartslagen. U heeft er, net als vrijwel alle andere zoogdieren (uitzonderingen bevestigen nu eenmaal de regel) 1 miljard. Op = op! Als u hard werkt, zich veel zorgen maakt, slecht eet, gebruikt u meer hartslagen als iemand die goed eet, weinig werkt of voor zich laat werken, goed sport, kortom: iedereen boven 2 á 3 x modaal.

Dat wisten ze in de feodale tijd al - of ze hadden althans een donkerbruin vermoeden - en daarom hadden ze horigen. Slaven, zoals u wil. Voor mij werken of de kop eraf! Ja, dan wil je wel. En die horigen hadden hun hartslagen natuurlijk veel eerder op door het harde werk en de stress van hun bestaan. Terwijl hun rijke heren (sic!) wel twee keer zo lang konden leven in hun luxe bestaantje. Dat heeft eeuwen geduurd, tot wereldwijde revoluties en een beter inzicht in wetenschap en kennis daar een einde aan maakten. Het gevolg was natuurlijk wel dat het financieel zorgeloze bestaan van de gegoede klasse aan z’n eind dreigde te komen. Toen heeft een knappe kop het pensioenstelsel bedacht. Een ieder stort een paar centjes in een fonds en iedereen kon daar, na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, uit putten. Met uiteraard in het achterhoofd de al eerder beschreven kennis. Kennis, waar de arbeider totaal geen zicht op had, natuurlijk. U raadt het gevolg al; de arbeider ging vlak na het bereiken van die leeftijd vrij snel dood (dat hadden ze heus wel goed uitgerekend) en de langer levende kon lang profiteren van het systeem.

Toen na de Tweede Wereldoorlog er een heuse geboortegolf ontstond, de Babyboomers, ontstond er ook een nieuw probleem. Niet in het betalen van die kleine premies, vele kleintjes maken nog steeds een groot fonds, maar in het fenomeen dat na de laatste oorlog de mensen plots veel langer gingen leven. Enorme wetenschappelijke sprongen voorwaarts, commerciële ontwikkelingen en een veel beter leefklimaat zorgden ervoor dat nu, vandaag de dag, er veel te veel arbeiders veel te oud worden. En dus zwaar gaan leunen op het pensioenfonds.

Ho even, dat was niet de bedoeling! En dus haastten de VVD en het CDA, de oorspronkelijke en ook weerzinwekkende feodale partijen (de adel en de herenboeren), zich om de pensioenleeftijd te verhogen. Hetgeen inmiddels is gebeurd in Nederland.

In dit licht bezien is het dus logisch dat de kapitalisten (ze noemen zichzelf tegenwoordig neo-liberalen) alle ondersteunende sociale voorzieningen zo veel mogelijk schrappen, de achterliggende bedoeling is uiteraard dat van de onderkant van de samenleving er niet zo veel mensen zo oud worden als nu het geval is. En dus wordt nu de AOW (dank Vadertje Drees) langzaam maar zeker uitgekleed en vervangen door particulier pensioen. Die alleen maar opgebracht en geconsumeerd kan worden door mensen die genoeg verdienen. Jawel, die zelfde 2 á 3 keer modaal verdienenden. En daarom wordt Nederland in rap tempo armer. En asocialer. Geheel zoals de bedoeling was.

Dank smeerpijp Rutte, hartelijk dank.

 

 

 PARADOX

 

Al eerder heb ik u vermoeid met de uitspraak dat de enige waarheid die is dat die waarheid niet bestaat. Oftewel, de paradox is het enige existentiële onderdeel van onze belevingswereld. Bijvoorbeeld: schoonheid.
Schoonheid kan uitsluitend gezien worden, via de paradox-filosofie, als de waarnemer ook het gebrek aan schoonheid kent. Populistisch overdrachtelijk: slechts vanuit de hel ben je in staat de hemel te zien, en vice-versa. Let wel: we hebben het over schoonheid. Niet over religie die alleen maar uitgevonden is omdat men het paradoxale in ons bestaan/onze belevingswereld nog niet begreep, dan wel niet wou accepteren.
Met schoonheid wordt natuurlijk niet bedoeld of we iets al dan niet mooi vinden, dat is heel iets anders. Mooi is een eigenschap van dingen die we willen bezitten, om wat voor reden dan ook. Een rijpe, mooi rode appel is eetbaar, een schilderij dat Uw ogen streelt, doet uw geest plezier, enz. enz. Mooi is een bruikbaarheidsoordeel. In tegenstelling tot schoonheid.
Schoonheid is intrinsiek, is niet afhankelijk van uw oordeel. Over schoonheid kunt u niet zeggen: ik vind.... want dat is totaal irrelevant. En het creëren van diezelfde schoonheid is dan ook slechts voorbehouden aan hen die de al eerder genoemde hemel en hel kennen, nacht en dag, zwart en wit. Een goed schilderij is niet mooi of lelijk, een goed schilderij fascineert omdat de paradox zichtbaar is gemaakt. Het staat boven het waardeoordeel.
En daar, alleen maar daar, ligt de maatstaf of iets Kunst is of kunst. Uitsluitend de paradox is de sleutel tot existentie. Zoals gemeld.